orgona

Régi korok megújult hangjai – A győri Öregtemplom orgonája

Győr – Világi Dávid történész, levéltáros, a győri Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény vezetője írásából a győri Öregtemplom orgonájának történetét ismerhetjük meg.

100 éve hunyt el Angster József orgonaépítő mester

100 éve hunyt el Angster József orgonaépítő mester, a magyar ipar- és hangszertörténet kiemelkedő alakja, számos evangélikus templom orgonájának készítője.

Orgonahetet rendeznek nyáron Felpécen

Felpéc– A Felpécért Alapítvány népfőiskolai tagozata – az evangélikus gyülekezettel közösen – orgona hangszeres képzést hirdetett meg a felújított és 2017 szeptemberében átadott felpéci evangélikus templom műemlékvédelmi orgonáján.

Megérkezett a kaposvári evangélikusok új orgonája

Kaposvár – A Kaposvári Evangélikus Egyházközség szervezésében, Magyarország Kormánya és Kaposvár Város Önkormányzata támogatásával a napokban Magyarországra érkezett az a közel 3 tonnás, több mint 1000 síppal rendelkező neobarokk orgona, amely a kaposvári evangélikus templomban lesz felállítva a tavasz folyamán.

Kodály New Yorkban – A tengeren túl koncertezett Bán István

Méltó elismerése az evangélikus egyház zenei életének, hogy Bán István, Budavár orgonistája zárta 2018. március 15-én a nemzetközi Kodály-évet New Yorkban. Hosszú előkészítés után valósult meg a koncert a New York-i Balassi Intézet és a főkonzulátus szervezésében, hisz a felkérés már 2016 őszén érkezett.

Régi fényében ragyog az Öregtemplom orgonája

Győr – Eredeti formájában született újjá a Győri Evangélikus Egyházközség Öregtemplomának orgonája. Az 1791-ből származó hangszert ünnepi istentisztelet keretében február 18-án szenteli fel Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.

A ceglédi Bach-orgona és egy öthúros cselló szólal meg Rohmann Ditta új albumán

Cegléd – Bach hegedű-csembaló szonátáit, valamint hegedűre és fuvolára írt partitáit Rohmann Ditta és Fassang László átirataiban hallhatjuk szólócsellón, illetve cselló-orgona párosán.

Isten hullámhosszára hangolva – Orgonaszentelés Bakonycsernyén – VIDEÓ!

Bakonycsernye – Százötven éves orgonája restaurálásáért és a gyülekezeti ház felújításáért adott hálát a bakonycsernyei gyülekezet 2017. december 16-án szombaton. Az ünnepi alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, a liturgiában Szarka István és Szarka Éva helyi lelkészek szolgáltak. A műemlék Saskó-orgonát Zászkaliczky Tamás orgonaművész szólaltatta meg.

Adventi különlegességek a Budai Várban

Budapest – Magyarország legnagyobb barokkorgonáján a legszebb régizenei dallamok szólalanak meg decemberben, a budavári evangélikus templomban.

Johann Sebastian Bach összes orgonaműve – Beszélgetés Szabó Balázs orgonaművésszel

Cegléd – „Itt döbbentem rá Bach orgonamuzsikájának a hihetetlen és kimeríthetetlen gazdagságára, arra a mélységre, ami a legkisebb darabban is megtalálható” – fogalmaz a tizennégy részből álló orgonahangverseny-sorozattal kapcsolatban Szabó Balázs. A ceglédi evangélikus templomban két éve indult, Johann Sebastian Bach összes orgonaművét bemutató koncertsorozat utolsó hangversenye előtt kérdeztük az orgonaművészt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - orgona csatornájára