2

 • Tanári kiegészítő képzés lelkészeknek

  Budapest – A 2017/2018-as tanévben indult a lelkészi kar számára az a tanári modult nyújtó kiegészítő képzés, amely az iskolalelkészi szolgálat mellett a hittanári és gyülekezeti ifjúsági munka szakmai erősítését segíti. A képzés felépítéséről, az eddigi tapasztalatokról és a jelentkezés feltételeiről Kodácsy-Simon Eszterrel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Valláspedagógia Tanszékének vezetőjével beszélgettünk.

  Bővebben

 • Interaktív hittan – Interjú Gömbkötő Beátával

  Budapest – Az országos evangélikus gyülekezeti hittanverseny 1–2. osztályos korcsoportjában a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség fiataljai lettek a legeredményesebbek. A hittanórákról, a tanításról, a fiatalok felkészítéséről Bernhardt Dóra kérdezte Gömbkötő Beáta hitoktató-lelkészt.

  Bővebben

 • „Életközeli egyház kell”

  Békéscsaba – Budapest – Püspökváltásra került sor a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületében, mivel Gáncs Péter elérte a nyugdíjkorhatárt. Utódját, Kondor Pétert, az eddigi békéscsabai esperest az egyház kihívásairól, egyház és politika viszonyáról kérdezte a szeretlekmagyarorszag.hu.

  Bővebben

 • Az élet titok. Fejtsd meg!

  Budapest – Az utóbbi időben egyre több kápolnát szenteltek a kórházakban. Az egyik ilyen Budapesten, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben történt. Cserháti Péterrel, az intézmény igazgatójával az új kápolnában beszélgetett Fekete Ágnes, a református rádióadások szerkesztője.

  Bővebben

 • Belépés a csendbe, ahol minden mozdulat imává változik – Lelkigondozói konferenciát tartottak Piliscsabán

  Piliscsaba – Másfél nap és mennyi érték, élmény, szolgálatunkat továbbsegítő tanulság! Hatan tartottunk előadást kórházlelkészek és több mint húszan voltunk önkéntes lelkigondozók, érdeklődők Piliscsabán a Béthelben. Felemelő volt, hogy az adott témát mindenki a saját tehetsége, szakmai tanulmányai, tapasztalatai, lelkisége felől közelítette meg. Lám, Isten így használja övéit, hogy legyen végül egy áldásokban gazdag, közös szimfónia az ő dicsőségére és sokak lelki épülésére.

  Bővebben

 • A siker titka, hogy szeressük az embereket…

  Nagykanizsa – Kórustalálkozók, egyháztörténeti előadások, gyülekezeti összejövetelek és egy-egy beszélgetés emlékét őrzi kétéves nagykanizsai szolgálatáról Koch Szilvia. Az evangélikus lelkész július elsejétől Győrújfaluban folytatja munkáját, a kanizsai hívektől 2018. június 17-én búcsúzik el.

  Bővebben

 • 26 év szolgálat az evangélikus iskolában

  Győr – Hallgatóné Hajnal Judit 1992-től dolgozik tanárként, majd igazgatóként a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban. Marekné Stubán Beáta az igazgatónőt oktatásról, szolgálatról, egy újraindult evangélikus iskola szellemiségének kialakításáról is kérdezte.

  Bővebben

 • Síppal a kézben

  Győr – Kolarovszki Zoltánnal, a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium újonnan megválasztott igazgatójával már többen találkozhattak, meggyőződhettek szakmai kompetenciájáról. Most barátként beszélgetek vele, így a személyes hangvétel elkerülhetetlen, de talán segít abban, hogy a gyülekezeti tagok is megismerhessék őt.

  Bővebben

 • Keressük meg a közös pontokat!

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Fekete Adrienn Mercédesz ötödéves teológus-lelkész szakos hallgatót elhívásáról, a hitoktatásról és a lelkészi feladatokról is kérdeztük.

  Bővebben

 • Az Örömváros miniszterelnöke volt – Szolgálat Sztehlo Gábor szellemében

  Budapest – A napokban ünnepelte 90. születésnapját Keveházi László, aki katonatisztnek készült, mégis az Úr szolgálatába lépett. Fiatalon Sztehlo Gábor gyermekotthonának volt a lakója és a Gaudiopolis gyermekállam első miniszterelnöke, ma a Sarepta lelkészotthonban él feleségével, könyveket fordít, és a pesthidegkúti evangélikus közösség rendelkezésére áll.

  Bővebben

 • Tenyerén hordott az Úr – Találkozás Madocsai Miklós lelkésszel

  Budapest – Hogyan vészelte át családjával az ostromot Budapesten 1944–45-ben, és milyenek voltak a teológusévek Sopronban, majd a fővárosban? Hogyan lehetett szolgálni az ötvenes–hatvanas évek evangélikus egyházában a szocializmus Magyarországán, és miért kellett lelkészként gyárban dolgoznia? Milyen változásokat hozott a rendszerváltás? Madocsai Miklós nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk életéről, szolgálatáról.

  Bővebben

 • Van Isten, kapaszkodjunk bele – Különleges sorsok napjainkból

  Sára, Ráhel, Ruth, Anna – csak néhány jól ismert bibliai példa a különleges anyasorsokra. Az utcán, a kútnál vagy a piacon velük találkozók talán nem is sejtették, mennyi bánat- és örömkönny, reménytelen kétségbeesés és bizakodó fohász vagy megalázó magyarázkodás jellemezte mindennapjaikat – mindez a legnagyobb ajándék, azaz az anyaméh gyümölcse, vagyis a hőn áhított, de érkezni csak nem akaró gyermek miatt. Mert nekik – és férjeiknek – a gyermekáldás előtt még egy hitpróbán kellett átmenniük. Nem kell azonban több ezer évet visszamennünk az időben, ha hasonlóan szép és megindító életutakat szeretnénk megismerni; elég, ha csak evangélikus házunk táján „nézünk a bölcső mélyére”. Anyák napja alkalmából hadd mutassak be négy – hiszem, az Úristen által megáldott – sorsot. Az elgondolkodtató történetek sok olvasónak adhatnak megerősítést vagy bátorítást.

  Bővebben

 • Befogadó és közösségi egyház

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Nagy Ádám negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatót a pályaválasztásáról, a fiatalok megszólításáról, a közösség fontosságáról és a teológia szeretetéről is kérdeztük.

  Bővebben

 • Luther és Hamlet? – Asztali beszélgetések Fabiny Tiborral és Nádasdy Ádámmal

  Budapest – Hathatott-e Luther Márton teológiai látása William Shakespeare művészetére? Igaz-e az az állítás, miszerint Hamlet a lutheri tanok értelmében is wittenbergi diák volt? Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a válaszokat az Asztali beszélgetések sorozat tizenharmadik évadának záródisputáján a meghívott vendégek, Fabiny Tibor és Nádasdy Ádám.

  Bővebben

 • Lelki érintést adni – Múltidézés Kinczler Irén lelkésznővel

  Pozsony környéki nagyszülők, szülők, ungvári gyermekkor, ruszin nyelvű görögkatolikus elemi iskola, soproni evangélikus teológia – már ez a néhány momentum is sejteti, nem átlagos életutat tudhat magáénak az idén a kilencvenedik életévében járó evangélikus lelkésznő. Mintha a sors szándékosan tartogatott volna számára különleges helyzeteket. A maga korában – 1948-at írunk – nemcsak pályaválasztásával tűnt ki a barátnői közül, de lelkésszé avatásával is egyháztörténelmet írt. Ugyanis az egyház hibájából az utolsók között, hatvanévesen (!) szentelték lelkésszé harminc évvel ezelőtt, 1988. március 20-án. Az a nap Judica vasárnapjára esett, amikor a zsoltáros így kiált: „Szolgáltass nekem igazságot, Istenem…”

  Bővebben

 • Evangélikus megszólalók is voltak a Savaria Nemzetközi Filmszemlén – VIDEÓK!

  Szombathely – 2018. május 23. és 25. között volt az V. Savaria Nemzetközi Filmszemle Szombathelyen. A hozzá kapcsolódó konferencia témája a film mint közösségformáló eszköz volt. Gáncs Péter evangélikus püspök, valamint Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója az evangélikus egyház tapasztalatairól beszéltek a tömegkommunikációs eszközök használatában.

  Bővebben

 • Istent játszani? – Beszélgetés Béres Tamással

  Budapest – „A génszerkesztés képessége jelenleg a történelem leghatékonyabb eszköze arra, hogy átírjuk a földi élet kódjának egyes részeit” – mondja Béres Tamás egyetemi tanár. A Párizsban rendezett, a genetikai etikát a tudomány és a teológia oldaláról vizsgáló konferencián felmerült kérdésekről beszélgettünk az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológia Tanszékének vezetőjével.

  Bővebben

 • Nem finomkodik az evangélium

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Sztupkai Kristóf metodistaként tanul az evangélikus teológián. Az ötödik évfolyamos, teológus-lelkész szakos hallgatóval elhívásáról, a 21. századi egyház képéről és a misszió fontosságáról beszélgettünk.

  Bővebben

 • Egy színpadon az Úrral – Várnagy Andrea Isten eszközének tudja magát

  Számos evangélikus rendezvényen – Deák téri gimnáziumi koncerteken, Szélrózsa találkozón – fellépett már Várnagy Andrea, zongoraművész férjével négykezesekkel varázsolta el hallgatóságát. Két tehetséges leányuk, Laura és Lili is közreműködött előadásaikon. A színművészeti pályára készülő Laura bibliai szakaszokat, irodalmi részleteket olvas fel, míg Lili lassacskán édesanyjának egyenrangú partnerévé vált a zongoránál. Anyaságról, karrierről, a zene öröméről, a szeretet áramlásáról, az Isten adta talentumokról, a velük járó felelősségről beszélgettem a zongoraművésszel, aki nemcsak a csillogó koncerttermek pódiumain van otthon, hanem borsodi, szabolcsi, kárpátaljai iskolák tornatermeibe is elviszi a muzsikát. Szavai így, anyák napja közeledtével különösen is megszívlelendők.

  Bővebben

 • Az 1951-es budapesti kitelepítések története – Beszélgetés Köbel Szilviával

  Budapest – Bár a pártállam a fővárosi volt arisztokráciát szembe akarta állítani a vidéki módos parasztsággal, terve mégsem sikerült, ugyanis az emberek inkább szolidárisak voltak egymással, mintsem ellenségesek. Köbel Szilvia, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) tudományos főmunkatársa a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség és a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kitelepítési jegyzékeit kutatva a Honukban otthontalanok konferenciakötetbe írt tanulmányában mutatta be a pártállami rendszer embertelen és egyházellenes tevékenységét. A tudományos főmunkatárssal a budapesti kitelepítésről, az egyházvezetésről, egyéni sorsokról és a pártállami diktatúra hatásairól is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Lutheránus = ökumenikus

  A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) az evangélikus nemzeti egyházak együttműködésének koordinátora. A szervezetnek 144 tagja van 79 ország evangélikusainak képviseletében. Az LVSZ és a római katolikus egyház közös munkacsoportot hozott létre, de más felekezetekkel is a párbeszéd kialakítására törekszik. A pünkösdiekkel folytatott dialógus egyik közreműködőjét, dr. Gáncs Tamás lelkészt kérdeztem a bizottságban folyó munkáról.

  Bővebben

 • Generációkon átívelő gondolkodás

  Budapest – „Milyen következményei vannak annak, ha olyan gépek vannak közöttünk, akiknek hivatalos állampolgárságuk van?” – fogalmaz a generációs besorolásokat mítosznak tekintő Nemes Orsolya. A generációkutatót, szervezetfejlesztőt, a Milestone Intézet munkatársát, a 4. Keresztény Sziget egyik panelbeszélgetésének résztvevőjét a generációkról való gondolkodásról, a jövő kihívásairól és a technológiai fejlődés által a közeljövőnket érintő etikai kérdésekről is kérdeztük.

  Bővebben

 • Lackner Pál tárlatvezetése az Evangélikus Országos Múzeumban

  Budapest – 2018. május 16-án dr. Lackner Pál nyugalmazott tábori püspök tartott tárlatvezetést az Evangélikus Országos Múzeumban, a Deák téren. Mi is ott jártunk.

  Bővebben

 • Kis templom, nagy misszió

  Budapest – Budapest – Az 1990-es években közmegegyezés született Újpest önkormányzatában, hogy az újonnan épült, 25-30 ezer lakosú káposztásmegyeri térségben a három nagy történelmi keresztény felekezet, ha anyagi forrásai ezt lehetővé teszik, az önkormányzattól kapott építési telken templom vagy imaház létesítésébe foghat. A katolikus és református egyház már használatba is vette az újonnan felhúzott templomait. Az evangélikus felekezet most jutott el odáig, hogy szeretne élni a felajánlott lehetőséggel. A templom tervezése kapcsán azonban számos gond felmerült. Schneller Istvánnal, a templom tervező építészével beszélgettünk erről.

  Bővebben

 • Evangélikus sziget a Művészetek Völgyében

  Budapest – „A Tarisznya Evangélikus Udvarban olyan helyet találhatunk, ahol ellazulhatunk, felüdülhetünk, találkozhatunk másokkal és magunkkal is” – mondja Bárdossy Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának munkatársa. A fiatalok megszólításáról, a beszélgető egyházról és a nyitott egyház képéről mesélt a Művészetek Völgye evangélikus udvarának koordinátora.

  Bővebben

 • Ötödjére futottuk körbe

  Balatonaliga – Egyetlen kör. Igaz, az 220 km. A Balaton gyönyörű környezetében, mindig csak balról tekintve a tóra, idén is körbefutottuk, immár ötödjére: tízen az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai közül az utolsó pillanatban beugró két külsős segítségével. A fizikai teljesítmény során nem tudtunk nem a lelki háttérre gondolni. Ezekből foglaltunk írásba pár gondolatot.

  Bővebben

 • Futottunk éjjel, futottunk nappal

  Balatonaliga – Második alkalommal futotta körbe a Balatont egy evangélikus lelkészekből álló lelkes csapat. 20 óra 32 perc 58 másodperc alatt tették meg a 221 kilométeres távot. A verseny után arra kértük őket, értékeljék ezt a fantasztikus csapatmunkát. A csapat tagjai idén Gombkötő Beáta, Keczkó Pál, Kondor Péter, Krámer György, Laczi Roland, Nagy Zoltán, Nánai László, Szabó Szilárd, Selmeczi Lajos, Stermeczki András, Vancsai József és Zsugyel Kornél voltak.

  Bővebben

 • Lépjünk a félelemből a szabadság kultúrájába!

  Budapest – Mit jelent a félelem, és miért kezeljük tabuként? Hogyan manipulál minket a média, és mi kéne ahhoz, hogy párbeszédet tudjunk folytatni egymással? Mennyire akarjuk magunkat megismerni, és mennyire élünk a komfortzónánkon belül? Ilyen és hasonló kérdésekről beszélgettünk a több mint húsz országból tudósító riporterrel, a Félj bátran című, nagy sikerű könyv szerzőjével, a Prima Primissima díjas Al Ghaoui Hesnával.

  Bővebben

 • Újabb rangos elismerésben részesült az Evangélikus Országos Múzeum

  Budapest – 2018. május 13-án, vasárnap különdíjat vehetett át dr. Harmati Béla László, az Evangélikus Országos Múzeum (EOM) vezetője a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesülettől. Az elismerés átvételét követően kérdeztük a múzeumvezetőt a díjról és az eddigi sikerekről.

  Bővebben

 • Gáncs Péter: Noha van, ahol kiszáradnak a fák, mindig vannak új hajtások

  Békéscsaba – Május 6-án szentelték újra a jaminai evangélikus templomot, amelyet a felújítás utáni hálaadással vehetett birtokba a gyülekezet. Ezen az istentiszteleten Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, aki püspöki minőségében, nyugdíjba vonulása előtt utoljára járt így Békéscsabán. A 7. TV Kikötő című műsorában Gáncs Péterrel Zsíros András műsorvezető beszélgetett.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 2 csatornájára